17.9.13

MASLANE CIASTECZKA Z ROZMARYNEM



Wypatrzyłam te ciastka na jednym z blogów amerykańskich. Okazało się, że przepis oryginalnie pochodzi ze strony Marthy Stewart. Zaintrygowało mnie użycie rozmarynu, do słodkiego ciastka i postanowiłam wypróbować ten przepis lekko adoptując go do posiadanych w kuchni składników ;) 
Rozmaryn i sól sprawiają, że zwykłe maślane ciasteczka mają ostrzejszy i oryginalny smak. Idealne do weekendowej, porannej kawy! 



Z przepisu wychodzą 2 duże blaszki ciastek

Składniki:
2/3 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
1 białko
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
1/2 szklanki cukru

1. Cukier (3/4 szklanki) i cukier wanilinowy ubijamy mikserem z miękkim masłem, aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.
2. Dodajemy jedno całe jajko, sól i rozmaryn. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
3. Ciast dzielimy na 3 części i formujemy wałeczki, które wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
4. Twarde cisto kroimy na talarki, brzegi moczymy w roztrzepanym białku oraz cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy pomiędzy ciastkami.
5. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku przez ok 18-20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz